Biodienet
Image default
Internet

Wat zijn domeinnamen en hoe werkt domeinregistratie?

Om je eigen website te kunnen beginnen moet je eerst een domeinnaam registreren. Een domeinnaam is de unieke naam welke je kiest voor jouw website. Dit moet een naam zijn die nog niet bestaat. Je kunt domeinen zien als verschillende straten op het web.

Iedere straat heeft zijn eigen naam en je kunt de verschillende straten online bezoeken.

Er bestaan in het echte leven wel veel straten met dezelfde namen, maar deze liggen dan wel in verschillende gemeentes. Zo werkt het ook met domeinen. Je kunt een zelfde naam kiezen als een andere website, als je er maar voor zorgt dat je een andere extensie kiest.

Domeinnaam en extensie

Een domeinnaam bestaat uit een naam, welke je zelf kunt bedenken en uitkiezen, en een extensie. Bekende extensies zijn nl en com, de naam en de extensie worden gescheiden door een punt.

Extensies kunnen afkortingen zijn van landen (nl, be, de) en het kunnen afkortingen zijn van organisaties (com, org).

Niet iedere domeinextensie is vrij te registreren. Soms moet je aan bepaalde kwalificaties voldoen om een bepaalde domeinextensie te kunnen gebruiken voor je domein.

Domeinregistratie

De domeinregistratie wordt vaak geregeld door een webhost, welke je zelf kunt uitkiezen. Er zijn tientallen webhosts te vinden die het graag voor je doen, hierbij betaal je een vast bedrag per maand of per jaar. De prijzen voor de registratie liggen rond €20 per jaar.

Dit zijn de kosten per domeinnaam, voor meerdere namen zul je meerdere registraties moeten betalen. Een kleine prijs voor wat er tegenover staat, jouw website staat online en iedereen kan deze bezoeken.

Wanneer je niet betaalt wordt de registratie stopgezet en bestaat je domein niet langer. Anderen kunnen jouw domeinnaam en extensie op dat moment overnemen.