Biodienet
Image default
Services

Wat Is Dialectische Gedragstherapie (DBT)?

Dialectische Gedragstherapie (DBT) is een cognitieve gedragsbehandeling die cognitief-gedragstheorie en methodes combineert met oosterse meditatieve principes en oefeningen. Dialectische Gedragstherapie was ontwikkeld door de psycholoog Marsha Linehan.

Voor Wie is DBT Skills Training Gunstig?

DBT kan nuttig zijn voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis, Verdovende Middelen Misbruik, Zelfbeschadiging, Bulimia, Eetstoornissen, Bipolaire Stoornis, en Depressie.

Dialectische Gedragstherapie Skills Training

Meestal omvat DBT een combinatie van groep skills training en individuele psychotherapie. Er zijn vier hoofdtypes “skills” die de focus hebben in DBT.

Mindfulness technieken

Mindfulness is de hoeksteen van DBT. Mindfulness is een open, accepterende, niet-veroordelende bewustzijn. Het helpt mensen om sterke emoties te accepteren en tolereren. Daar wordt mindfulness als een “core” skill gezien, omdat het essentieel is voordat andere DBT skills geïmplementeerd kunnen worden. Wanneer je mindful bent, observeer je je gedrag, emoties en gedachtes van de buitenkant, zonder te veroordelen of labels op te plakken.

De doelen van mindfulness skills in Dialectische Gedragstherapie onderwijzen zijn:

Volledig observeren zonder oordeel
Omschrijven zonder veroordelende stellingen
Met volle focus meedoen in de activiteit
Tolerantie voor leed

De tolerantie voor leed “skills” is het vermogen om pijnlijke gebeurtenissen en emoties te accepteren en tolereren wanneer er geen enkele manier is om het probleem op te lossen of om de stressvolle situatie te verwijderen.

Mensen die een lage tolerantie hebben voor leed doen hebben vaak zelfdestructief gedrag om te ontsnappen aan de zware emotionele pijn. Zelfdestructief gedrag vernietigd de zelf, de familie en veroorzaakt een emotionele crisis op lange termijn. Zelfdestructief gedrag is onder te verdelen in 3 categorieën:

1. Zelf-beschadiging.
2. Drugsmisbruik.
3. Zelfmoord.

Er zijn vier categorieën van leed tolerantie skills in Dialectische Gedragstherapie:

1. Afleiding.
2. Jezelf troosten.
3. Het moment verbeteren.
4. Concentreren op de voor- en nadelen.

Leed tolerantie skills helpen iemand om stressvolle situaties te tolereren en om te gaan met moeilijke emotionele staten, zonder zelfdestructief gedrag te gebruiken.

Emotie Regulatie

Iemand met borderline persoonlijkheidsstoornis, bipolaire stoornis en suicidale mensen lijden onder ongecontroleerde emoties zoals depressie, manie, woede en angst. Door te leren hoe we onze emoties kunnen reguleren, hebben we genoeg controle om onze emoties te beheren, in plaats van door ze beheerd te worden.

Emotie Regulatie skills hebben drie fases:

Begrijpen wat je voelt
Je kwetsbaarheid reduceren
Emotioneel leed verminderen

Interpersoonlijke Effectiviteit

Onze interacties met andere mensen kunnen ons stress opleveren. Stress kan ook leiden tot zelfdestructief gedrag. Aan de andere kant zijn onze relaties effectieve hulpmiddelen om met stress om te gaan. DBT helpt mensen om hun relaties te verbeteren en om conflict effectiever op te lossen.

Psycholoog en therapie in Maastricht

https://www.depsycholoog.nl/maastricht/